marts, 2024

25mar(mar 25)11:0027(mar 27)15:00Tril dem, find dem, farv dem, spis dem!

Mere

Detaljer om begivenheden

Tril dem, find dem, farv dem, spis dem!

Kom og hold en helt nyklækket påskekylling i hånden, når Lützhøfts Købmandsgaard byder indenfor til historisk påskehygge. Der af masser af aktiviteter i æggets tegn: Du kan trille dem, farve dem med naturens egne farver eller gå skattejagt efter dem i den gamle gårds kringelkroge. Og så er der lagt op til spænding med hønseskidning i den gamle gård. Der er som altid gratis adgang.

Der er næppe noget mere kært, end en nyklækket påskekylling. I den lune forsamlingsstue kan du få lov til at hilse på dem, og holde dem i hånden. Og hvis du er rigtig, rigtig heldig, så klækker der en mere mens du er der.

Ude i gården kan du møde de voksne høns, der stiller op til sjov. Spillet er vildt, spændingen er intens og spørgsmålet er klart: hvor lander den næste klat? Det er skideskægt at spille hønseskidning.

I dag er påskeæg mest noget vi kender fra hylderne på chokoladeforretninger og supermarkeder, men i starten af 1900-tallet blev æggene både brugt til leg og til en slags betalingsmiddel. På købmandsgården kan du prøve mange af de sjove traditioner.

Du kan farve dem med fx løgskaller eller rødbeder eller male dem lige som du synes. Du kan selvfølgelig også lave et gækkebrev, og se om du kan vinde et påskeæg mere.

Endelig kan du gå på opdagelse i købmandsgårdens kringlekroge på den store påskeskattejagt og så kan du også trille med æg. Prøv om du kan ramme modstanderens æg, eller se hvem der kommer længst.

Velkommen til en festlig påske på købmandsgården!


Tid, pris og sted

25-27 marts kl. 11.00-15.00

Gratis adgang. Billet eller bestilling ikke nødvendigt.

Kaffe, the, sodavand og vaniljekranse fra 10 kr.

Aktiviteter fra 0-40 kr.

Lützhøfts Købmandsgaard

Ringstedgade 6-8,

4000 Roskilde

Tidspunkt

25 (Mandag) 11:00 - 27 (Onsdag) 15:00

Adresse

Lützhøfts Købmandsgård

Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde

X
post-2255

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

BEGIVENHED

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

Af Lene Steinbeck

09.03.2023

Et museum er langt fra kun udstillede genstande. Det ved museumsinspektør Jakob Caspersen, der vil gøre sit for, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

En mobil købmandsdisk, et klingende kasseapparat, bunker af bolsjer og al den stemning, der overhovedet kan opdrives. Sådan lyder pakkelisten, når Lützhøfts Købmandsgård i marts tager på et lille, udenbys weekendophold. Museet skal deltage ved Historiske Dage i København, og her kommer festivalens besøgende til at kunne opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

”Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhuse, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde,” fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård, som er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Festivalen samler over en weekend en række kulturinstitutioner, der beskæftiger sig med historie, og på fem scener afvikles hele weekenden et program med samtaler og oplæg fra blandt andet forfattere, historikere og journalister. Det er første gang, Købmandsgården deltager på festivalen. Men det er lidt en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

”Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde, og hvad den som by har tilbyde for historiske interesserede,” siger Jakob Carstensen.

Museet i Ringstedgade holder lukket den 17. og 18. marts for at gøre klar og lave pop up-butik i København. Kan man ikke undvære sine bolsjer og sin likør, er der råd for det: Tag en tur på Historiske Dage og oplev en lille bid af Roskildes historie i helt nye rammer.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Festivalen afvikles i Øksnehallen den 18.-19. marts. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk

post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.17-4-2024
11.00-16.00