juni, 2024

17jun11:0017aug17:00Stumfilm og sommerståhej. 17. juni – 17. august

Mere

Detaljer om begivenheden

Træd ind i biografmørket og vær klar til at gyse, grine og gispe af spænding, når købmandsgården trækker tæppet fra til levende billeder fra stumfilmens storhedstid. Gå på opdagelse i filmenes historie, og skab dine egne levende billeder. I vores hyggelige gård fortsætter morskaben – hele familien kan dyste i gamle spil og lege og tage på gådejagt rundt på museet. Købmanden er som altid åben og klar til glade sommergæster.

Da filmen kom til Roskilde for første gang, begyndte en række mærkelige forvandlinger: En købmandsbutik blev til en biograf, og en lille ø uden for Roskilde blev til Afrikas jungle.

Nu kan du være med til endnu en forvandling, når købmandsgården genskaber stemningen med guld og røde scenetæpper fra Orthar Lützhøfts gamle Kinograf. Hver dag er der stumfilm på programmet, præsenteret i samarbejde med filmarkivet Stumfilm.dk. Du kan opleve de sjoveste farcer, og endnu engang holde vejret, når løvejagten går løs på det store lærred.  Fyld et kræmmerhus med bolcher og nyd en kop kaffe under filmen.

Du kan også lære mere om de levende billeder ved at tegne din egen flip-bogsanimation i kineograf-værkstedet. Når du kommer ud af biografmørket, kan du nyde sommerens vejr i gården, hvor der er sjove spil og lege for hele selskabet. Spil med gårdskarlens hestesko, og test dit boldøje, når der skal kastes efter købmandens dåser med fiskeboller og forloren skildpadde. Hjælp biografdirektøren med at finde den forsvundne film i vores gådejagt, som leder jer rundt på hele gården.

Velkommen til sommerens fornøjelser i Lützhøfts Købmandsgaard.

 

Tid, pris og sted

17. juni – 17. august.

Gratis adgang. Billet eller bestilling ikke nødvendigt.

Kaffe, the, sodavand og vaniljekranse fra 10 kr.

Lützhøfts Købmandsgaard

Ringstedgade 6-8,

4000 Roskilde

 

Er du interesseret i andre sjove og spændende sommerferieoplevelser? Få det fulde overblik over alle ROMUs sommerferieaktiviteter her: https://romu.dk/sommerferie-med-romu-2024/

Tidspunkt

Juni 17 (Mandag) 11:00 - August 17 (Lørdag) 17:00

Adresse

Lützhøfts Købmandsgård

Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde

X
post-2255

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

BEGIVENHED

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

Af Lene Steinbeck

09.03.2023

Et museum er langt fra kun udstillede genstande. Det ved museumsinspektør Jakob Caspersen, der vil gøre sit for, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

En mobil købmandsdisk, et klingende kasseapparat, bunker af bolsjer og al den stemning, der overhovedet kan opdrives. Sådan lyder pakkelisten, når Lützhøfts Købmandsgård i marts tager på et lille, udenbys weekendophold. Museet skal deltage ved Historiske Dage i København, og her kommer festivalens besøgende til at kunne opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

”Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhuse, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde,” fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård, som er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Festivalen samler over en weekend en række kulturinstitutioner, der beskæftiger sig med historie, og på fem scener afvikles hele weekenden et program med samtaler og oplæg fra blandt andet forfattere, historikere og journalister. Det er første gang, Købmandsgården deltager på festivalen. Men det er lidt en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

”Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde, og hvad den som by har tilbyde for historiske interesserede,” siger Jakob Carstensen.

Museet i Ringstedgade holder lukket den 17. og 18. marts for at gøre klar og lave pop up-butik i København. Kan man ikke undvære sine bolsjer og sin likør, er der råd for det: Tag en tur på Historiske Dage og oplev en lille bid af Roskildes historie i helt nye rammer.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Festivalen afvikles i Øksnehallen den 18.-19. marts. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk

post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.14-6-2024
11.00-16.00