juni, 2022

20jun(jun 20)12:0030jul(jul 30)14:00Cikel-sommer i den gamle købmandsgård

Mere

Detaljer om begivenheden

På med kitlen og op på ciklen – Fru Hansen skal have sin kaffeerstatning. Kom i lære som cikelbud for en dag i Lützhøfts Købmandsgaard.

Du kan også se Roskilde gennem et cykelhjul i vores nye miniudstilling eller spise en is og drikke en gul sodavand i den hyggelige gård.

Af banen, bessefar!              

Det er hårdt arbejde. Tusindevis af store børn bragte millioner af varer ud på ladcykler. Nu kan du prøve at træde i deres sko for en dag.

Find varerne frem, pak dem rigtigt, slæb dem op på ciklen og træd til i pedalerne. Og pas på derude, for der er kamp om vejen. Derfor må du lære at tale som et rigtigt cikelbud, så bessefar springer af banen. For du skal frem – fru Hansen skal have sin kaffeerstatning til tiden.

Så spænd tomrumsforlængeren og sæt kurs mod sveskeprinsen. Når du er kommet igennem alle opgaver får du bevis på, at du er et flinkt og dygtigt cikelbud. Måske falder der ligefrem lidt drikkepenge af?

Roskildes cykelhistorie

Cyklen revolutionerede Danmark.

På få år blev den allemandseje. I 1916 havde omkring 40 % af de danske familier mindst én cykel, i 1930 var det snart sagt alle. Den blev brugt til transport og sport, fornøjelse og arbejde.

Ikke alene var det lille, flade land perfekt indrettet til en cykeltur. Hvis du spørger en forfatter som Johannes V. Jensen, så passede den tohjulede perfekt til ”befolkningens karakter”: ”i sin stil demokratisk, typisk dansk”.

Også i Roskilde blev gaderne indtaget af skærveknusere og væltepetere. Kvinder fandt cykeldragten frem, og buddrengene balancerede citronvand og chokolade på ladet af deres Long John.

I miniudstillingen, der er blevet til i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv, kan du se fotos og få historier fra Roskilde set gennem et cykelhjul: om Gustav Wied på en ganske særlig cykel, om Lise Nørgaard som historisk cyklist og om købmandslærlingens 22 km lange cykeltur hjem fra arbejde.

 

Tid, pris og sted

20/6 – 30/7

Åbningstider: tir-fre: 12-16, lør 10-14. søn- man: lukket

Gratis adgang

Kaffe, is, sodavand og vaniljekranse fra 8 kr.

Lützhøfts Købmandsgaard

Ringstedgade 6-8

4000 Roskilde

 

Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen

Tidspunkt

Juni 20 (Mandag) 12:00 - Juli 30 (Lørdag) 14:00

Adresse

Lützhøfts Købmandsgård

Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde

X
post-2255

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

BEGIVENHED

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

Af Lene Steinbeck

09.03.2023

Et museum er langt fra kun udstillede genstande. Det ved museumsinspektør Jakob Caspersen, der vil gøre sit for, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

En mobil købmandsdisk, et klingende kasseapparat, bunker af bolsjer og al den stemning, der overhovedet kan opdrives. Sådan lyder pakkelisten, når Lützhøfts Købmandsgård i marts tager på et lille, udenbys weekendophold. Museet skal deltage ved Historiske Dage i København, og her kommer festivalens besøgende til at kunne opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

”Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhuse, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde,” fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård, som er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Festivalen samler over en weekend en række kulturinstitutioner, der beskæftiger sig med historie, og på fem scener afvikles hele weekenden et program med samtaler og oplæg fra blandt andet forfattere, historikere og journalister. Det er første gang, Købmandsgården deltager på festivalen. Men det er lidt en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

”Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde, og hvad den som by har tilbyde for historiske interesserede,” siger Jakob Carstensen.

Museet i Ringstedgade holder lukket den 17. og 18. marts for at gøre klar og lave pop up-butik i København. Kan man ikke undvære sine bolsjer og sin likør, er der råd for det: Tag en tur på Historiske Dage og oplev en lille bid af Roskildes historie i helt nye rammer.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Festivalen afvikles i Øksnehallen den 18.-19. marts. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk

post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.19-4-2024
11.00-16.00