juni, 2022

20jun(jun 20)12:0030jul(jul 30)14:00Cikel-sommer i den gamle købmandsgård

Mere

Detaljer om begivenheden

På med kitlen og op på ciklen – Fru Hansen skal have sin kaffeerstatning. Kom i lære som cikelbud for en dag i Lützhøfts Købmandsgaard.

Du kan også se Roskilde gennem et cykelhjul i vores nye miniudstilling eller spise en is og drikke en gul sodavand i den hyggelige gård.

Af banen, bessefar!              

Det er hårdt arbejde. Tusindevis af store børn bragte millioner af varer ud på ladcykler. Nu kan du prøve at træde i deres sko for en dag.

Find varerne frem, pak dem rigtigt, slæb dem op på ciklen og træd til i pedalerne. Og pas på derude, for der er kamp om vejen. Derfor må du lære at tale som et rigtigt cikelbud, så bessefar springer af banen. For du skal frem – fru Hansen skal have sin kaffeerstatning til tiden.

Så spænd tomrumsforlængeren og sæt kurs mod sveskeprinsen. Når du er kommet igennem alle opgaver får du bevis på, at du er et flinkt og dygtigt cikelbud. Måske falder der ligefrem lidt drikkepenge af?

Roskildes cykelhistorie

Cyklen revolutionerede Danmark.

På få år blev den allemandseje. I 1916 havde omkring 40 % af de danske familier mindst én cykel, i 1930 var det snart sagt alle. Den blev brugt til transport og sport, fornøjelse og arbejde.

Ikke alene var det lille, flade land perfekt indrettet til en cykeltur. Hvis du spørger en forfatter som Johannes V. Jensen, så passede den tohjulede perfekt til ”befolkningens karakter”: ”i sin stil demokratisk, typisk dansk”.

Også i Roskilde blev gaderne indtaget af skærveknusere og væltepetere. Kvinder fandt cykeldragten frem, og buddrengene balancerede citronvand og chokolade på ladet af deres Long John.

I miniudstillingen, der er blevet til i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv, kan du se fotos og få historier fra Roskilde set gennem et cykelhjul: om Gustav Wied på en ganske særlig cykel, om Lise Nørgaard som historisk cyklist og om købmandslærlingens 22 km lange cykeltur hjem fra arbejde.

 

Tid, pris og sted

20/6 – 30/7

Åbningstider: tir-fre: 12-16, lør 10-14. søn- man: lukket

Gratis adgang

Kaffe, is, sodavand og vaniljekranse fra 8 kr.

Lützhøfts Købmandsgaard

Ringstedgade 6-8

4000 Roskilde

 

Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen

Tidspunkt

Juni 20 (Mandag) 12:00 - Juli 30 (Lørdag) 14:00

Adresse

Lützhøfts Købmandsgård

Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde

Til top
X
post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.3-10-2022
11.00-16.00