juli, 2024

This is a repeating event

03jul15:3017:00Byvandring i Lise Nørgaards fodspor

Mere

Detaljer om begivenheden

For et nysgerrigt barn som Lise Nørgaard var Roskilde et slaraffenland af gode historier. Hun mødte skrappe danselærerinder, tvivlsomme tjenere og damer, der gik op og lagde sig, når det hele blev for meget. Tag med på byvandring gennem hendes livshistorie: Fra hendes tidligste barndom til i dag, hvor Lise Nørgaard har fået sin egen plads.

Man kan næsten se hende for sig: Den attenårige Lise Nørgaard, der stryger ned ad Hersegade iklædt guldsandaler, med matchende rosa neglelak og læbestift i en lyserød frottékjole. Det er den 16 august 1935, og Lise kan efter en årelang kamp med sin far endelig starte i journalistlære.

Roskilde Dagblads tidligere redaktionslokaler er naturligvis et af stoppestederne på vejen gennem byen i hælene på den anerkendte og højt skattede forfatter, der egentlig helst ville huskes for sit journalistiske virke. Men det er nok hendes hovedværk Matador, de fleste får i tankerne, når man hører navnet Lise Nørgaard.

Og Matador er nøje forbundet med Roskilde.

Gennem sin barndom, ungdom og tidlige voksenliv var hun en del af købstadslivet i Roskilde, og sugede livligt karakterer, begivenheder og skæbnehistorier til sig. Hun brugte dem sjældent direkte i Matador, men lånte ivrigt fra sine erindringer, og tilsatte dem en god portion fantasi. En fantasi, der ifølge en af hendes lærerinder var så omfangsrig, at Lise fik dårlige karakterer i stil.

På turen møder vi også nogle af de skæbner, der var med til at forme Lise Nørgaards retfærdighedssans. For var det rimeligt, at der skulle være så megen skam i at blive gravid udenfor ægteskabet, at en ung tjenestepige foretrak at gå i døden frem for at få barnet? Var det ret, at adgangen til prævention var så dårlig, at en fattig mor måtte bære det ene barn efter det andet? Kimen til Lise Nørgaards kamp for ligestilling blev også lagt i Roskilde.

Der er også fortællinger om venner og skolekærester, om den bryske domprovst og meget, meget mere.

Turen starter på Lützhøfts Købmandsgaard. Her finder du en fuldt fungerende købmandsbutik anno 1920 – i samme stil, som den forretning Lise Nørgaard blev født ovenpå i 1917.

Praktisk information:

Der er plads til maksimalt 25 deltagere. Billetter koster 95 kr. (+billetgebyrer) og fås via Billetto.dk Eventuelt overskydende billetter kan købes i købes i købmandsbutikken umiddelbart inden turens start.

Mødested: Lützhøfts Købmandsgaard, Ringstedgade 6-8 4000 Roskilde. Find os i baggården.

Lützhøfts Købmandsgaard har fri entré, og er åben fra kl. 11-17 på omvisningsdagene.

Turen varer ca. 1½ time og slutter ved Algade 53.

Husk praktisk fodtøj og beklædning efter vejret.

Ved meget kraftigt regnvejr forbeholder museet sig retten til at aflyse turen.

Turen er knap 1,8 km lang, og foregår i et jævnt tempo. Der er toppede brosten i købmandsgården. Resten af turen foregår på et plant underlag.

Nogle få minutter af turen foregår inde i købmandsgårdens gamle butik, hvor der ikke er kørestolsadgang. Mindre kørestole kan dog ved fælles hjælp ofte komme ind ad bagdøren.

 

Er du interesseret i andre sjove og spændende sommerferieoplevelser? Få det fulde overblik over alle ROMUs sommerferieaktiviteter her: https://romu.dk/sommerferie-med-romu-2024/

Tidspunkt

(Onsdag) 15:30 - 17:00

Adresse

Lützhøfts Købmandsgård

Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde

Arrangør

Roskilde Museum

X
post-2255

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

BEGIVENHED

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

Af Lene Steinbeck

09.03.2023

Et museum er langt fra kun udstillede genstande. Det ved museumsinspektør Jakob Caspersen, der vil gøre sit for, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

En mobil købmandsdisk, et klingende kasseapparat, bunker af bolsjer og al den stemning, der overhovedet kan opdrives. Sådan lyder pakkelisten, når Lützhøfts Købmandsgård i marts tager på et lille, udenbys weekendophold. Museet skal deltage ved Historiske Dage i København, og her kommer festivalens besøgende til at kunne opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

”Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhuse, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde,” fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård, som er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Festivalen samler over en weekend en række kulturinstitutioner, der beskæftiger sig med historie, og på fem scener afvikles hele weekenden et program med samtaler og oplæg fra blandt andet forfattere, historikere og journalister. Det er første gang, Købmandsgården deltager på festivalen. Men det er lidt en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

”Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde, og hvad den som by har tilbyde for historiske interesserede,” siger Jakob Carstensen.

Museet i Ringstedgade holder lukket den 17. og 18. marts for at gøre klar og lave pop up-butik i København. Kan man ikke undvære sine bolsjer og sin likør, er der råd for det: Tag en tur på Historiske Dage og oplev en lille bid af Roskildes historie i helt nye rammer.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Festivalen afvikles i Øksnehallen den 18.-19. marts. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk

post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.14-6-2024
11.00-16.00