Oplev juletræ som i Lise Nørgaards barndomshjem i Lützhøfts Købmandsgård

11.11.2021

Pressemeddelelse

Det bliver svært at holde julehumøret fra døren, når Lützhøfts Købmandsgård inviterer til gammeldags julestemning. Foto: ROMU

Med hestevogn, gammeldags æbleskiver og ægte julestemning holder Lützhøfts Købmandsgård julemarked den 4. december. Købmandsgården holder særåbent alle adventsøndage, og i hele måneden op til jul kan man opleve to historisk pyntede juletræer – de velstilledes og arbejderfamiliens.

Det er den travleste måned i året. Sådan var det for 100 år siden, og sådan er det i dag, når Lützhøfts Købmandsgård byder inden for til jul.

Det gør museet bl.a. med et julemarked og hele to historisk pyntede juletræer.

”Meget af den julepynt vi kender i dag var allerede udbredt i 1920’erne. Alligevel er forskellen tydelig, hvis man dykker ned i, hvordan pynten blev brugt og af hvem.” siger museumsinspektør Jakob Caspersen, der for første gang står i spidsen for julefejringen i købmandsgården.

”Derfor pynter vi to juletræer, begge to fra tiden omkring 1930. Det ene som hos en arbejderfamilie, det andet som hos det bedre borgerskab.”

 

Sølvtræet fra Lise Nørgaards barndomshjem

For at skabe juletræer, der er så historisk korrekte som muligt, er Jakob Caspersen gået på opdagelse i erindringer om julen. Her faldt han hurtigt over Lise Nørgaards beskrivelse af barndommens juletræ:

”Min mor og andre damer fandt pludselig ud af, at træet i stedet skulle være hvidt. Kulørte kræmmerhuse, flag og guirlander af forskellig art og den slags pjank blev lagt væk, ligesom alle kugler, der ikke var sølvfarvede. Juletræet blev i stedet formgivet i hvidt med hvide lys, hvide engle, hvide stjerner og kræmmerhuse i sølv.”

”Lise Nørgaards barndomshjem hørte til blandt de mest velstillede i Roskilde. Hendes mor var med på moden, og det kunne man se på familiens juletræ. Så det bliver inspirationen for det ene af de to træer,” forklarer Jakob Caspersen.

Mens borgerskabets normansgran kommer til at stå helt i hvidt og sølv, så vil der være mere knald på farverne i arbejderfamiliens rødgran.

”Her er der plads til både julehjerter og musetrapper i klare grønne og røde farver. De knappe ressourcer blev brugt til det yderste, og man har været kreativ med omforme toiletruller og gamle aviser til julepynt” siger Jakob Caspersen.

 

Julemarked med hestevogn og juleknas

Julen er fuld af traditioner, også i købmandsgården. Lørdag den 4. december løber årets julemarked af stablen. Igen i år vil der være masser af boder med julede varer og rå mængder julehygge.

I den lune café serveres der hjemmelavede æbleskiver efter gammel opskrift, og så kan man prøve kræfter med at lave en garnnisse anno 1930 i nisseværkstedet.

Man kan også få en tur med hestevognen eller få et billede i den julepyntede kane.

Endelig er der julevarer på hylderne i købmandsbutikken. Her er både julepynt og juleknas. Det er dog ikke det hele, der er for enhver smag, fortæller Jakob Caspersen:

”Hvis der er noget, der kan splitte en familie ad ved juletid, så er det sukat. Hvis det er for modigt til årets julebag, så kan man gribe til sukatens knap så omdiskuterede fætter, pomeransen.”

 

Tid, sted og pris

De to pyntede juletræer kan opleves fra den 23. november.
Købmandsgården har ekstraordinært åbent alle adventssøndage.

Julemarkedet finder sted d. 04.12 kl. 11-15. Butikken er åben 10-15.
Gratis adgang. Husk Coronapas
Materialepriser fra 15,-
Hestevogn: 30,- for børn, 40,- for voksne.
Mad og lækkerier fra 6,-

Lützhøfts Købmandsgård
Ringstedgade 6-8
4000 Roskilde

X
post-2255

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

BEGIVENHED

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

Af Lene Steinbeck

09.03.2023

Et museum er langt fra kun udstillede genstande. Det ved museumsinspektør Jakob Caspersen, der vil gøre sit for, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

En mobil købmandsdisk, et klingende kasseapparat, bunker af bolsjer og al den stemning, der overhovedet kan opdrives. Sådan lyder pakkelisten, når Lützhøfts Købmandsgård i marts tager på et lille, udenbys weekendophold. Museet skal deltage ved Historiske Dage i København, og her kommer festivalens besøgende til at kunne opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

”Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhuse, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde,” fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård, som er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Festivalen samler over en weekend en række kulturinstitutioner, der beskæftiger sig med historie, og på fem scener afvikles hele weekenden et program med samtaler og oplæg fra blandt andet forfattere, historikere og journalister. Det er første gang, Købmandsgården deltager på festivalen. Men det er lidt en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

”Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde, og hvad den som by har tilbyde for historiske interesserede,” siger Jakob Carstensen.

Museet i Ringstedgade holder lukket den 17. og 18. marts for at gøre klar og lave pop up-butik i København. Kan man ikke undvære sine bolsjer og sin likør, er der råd for det: Tag en tur på Historiske Dage og oplev en lille bid af Roskildes historie i helt nye rammer.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Festivalen afvikles i Øksnehallen den 18.-19. marts. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk

post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.26-5-2024
11.00-16.00