Oplev juletræ som i Lise Nørgaards barndomshjem i Lützhøfts Købmandsgård

11.11.2021

Pressemeddelelse

Det bliver svært at holde julehumøret fra døren, når Lützhøfts Købmandsgård inviterer til gammeldags julestemning. Foto: ROMU

Med hestevogn, gammeldags æbleskiver og ægte julestemning holder Lützhøfts Købmandsgård julemarked den 4. december. Købmandsgården holder særåbent alle adventsøndage, og i hele måneden op til jul kan man opleve to historisk pyntede juletræer – de velstilledes og arbejderfamiliens.

Det er den travleste måned i året. Sådan var det for 100 år siden, og sådan er det i dag, når Lützhøfts Købmandsgård byder inden for til jul.

Det gør museet bl.a. med et julemarked og hele to historisk pyntede juletræer.

”Meget af den julepynt vi kender i dag var allerede udbredt i 1920’erne. Alligevel er forskellen tydelig, hvis man dykker ned i, hvordan pynten blev brugt og af hvem.” siger museumsinspektør Jakob Caspersen, der for første gang står i spidsen for julefejringen i købmandsgården.

”Derfor pynter vi to juletræer, begge to fra tiden omkring 1930. Det ene som hos en arbejderfamilie, det andet som hos det bedre borgerskab.”

 

Sølvtræet fra Lise Nørgaards barndomshjem

For at skabe juletræer, der er så historisk korrekte som muligt, er Jakob Caspersen gået på opdagelse i erindringer om julen. Her faldt han hurtigt over Lise Nørgaards beskrivelse af barndommens juletræ:

”Min mor og andre damer fandt pludselig ud af, at træet i stedet skulle være hvidt. Kulørte kræmmerhuse, flag og guirlander af forskellig art og den slags pjank blev lagt væk, ligesom alle kugler, der ikke var sølvfarvede. Juletræet blev i stedet formgivet i hvidt med hvide lys, hvide engle, hvide stjerner og kræmmerhuse i sølv.”

”Lise Nørgaards barndomshjem hørte til blandt de mest velstillede i Roskilde. Hendes mor var med på moden, og det kunne man se på familiens juletræ. Så det bliver inspirationen for det ene af de to træer,” forklarer Jakob Caspersen.

Mens borgerskabets normansgran kommer til at stå helt i hvidt og sølv, så vil der være mere knald på farverne i arbejderfamiliens rødgran.

”Her er der plads til både julehjerter og musetrapper i klare grønne og røde farver. De knappe ressourcer blev brugt til det yderste, og man har været kreativ med omforme toiletruller og gamle aviser til julepynt” siger Jakob Caspersen.

 

Julemarked med hestevogn og juleknas

Julen er fuld af traditioner, også i købmandsgården. Lørdag den 4. december løber årets julemarked af stablen. Igen i år vil der være masser af boder med julede varer og rå mængder julehygge.

I den lune café serveres der hjemmelavede æbleskiver efter gammel opskrift, og så kan man prøve kræfter med at lave en garnnisse anno 1930 i nisseværkstedet.

Man kan også få en tur med hestevognen eller få et billede i den julepyntede kane.

Endelig er der julevarer på hylderne i købmandsbutikken. Her er både julepynt og juleknas. Det er dog ikke det hele, der er for enhver smag, fortæller Jakob Caspersen:

”Hvis der er noget, der kan splitte en familie ad ved juletid, så er det sukat. Hvis det er for modigt til årets julebag, så kan man gribe til sukatens knap så omdiskuterede fætter, pomeransen.”

 

Tid, sted og pris

De to pyntede juletræer kan opleves fra den 23. november.
Købmandsgården har ekstraordinært åbent alle adventssøndage.

Julemarkedet finder sted d. 04.12 kl. 11-15. Butikken er åben 10-15.
Gratis adgang. Husk Coronapas
Materialepriser fra 15,-
Hestevogn: 30,- for børn, 40,- for voksne.
Mad og lækkerier fra 6,-

Lützhøfts Købmandsgård
Ringstedgade 6-8
4000 Roskilde

Til top
X
post-2206

Oplev jul som for hundrede år siden i Lützhøfts Købmandsgaard

BEGIVENHED

Oplev jul som for hundrede år siden i Lützhøfts Købmandsgaard

22.11.2022

Der skal ikke meget fantasi til forestille sig en ægte gammeldags kanetur med bjældeklang og fart over feltet, når man som Elin her har sat sig godt tilrette i den gamle kane. Skal det hellere gå fremad i virkeligheden, kan man tage sig en hestevognstur gennem byens gader.  Foto: Jakob Caspersen /ROMU

Hestevognen er spændt for, staderne bugner af varer, og æbleskiverne er klar. Julestemningen i den gamle købmandsgård er uforlignelig. Lørdag den 3. december kan du smage, dufte og føle julen, som den var for hundrede år siden.

Af Stine Blegvad

December er den travleste måned i købmandsgården. Sådan var det for hundrede år siden, og sådan er det nu.

”Julemåneden var også dengang meget hektisk på købmandsgården. Ligesom i dag kom folk fra nær og fjern for at gøre juleindkøb. Kommiserne lærte hurtigt opskrifterne til de mange julekager i hovedet, så de vidste, hvad der skulle findes frem og vejes af,” fortæller købmandsgårdens museumsinspektør Jakob Caspersen.

 

Rør blot ikke ved min gamle jul

I købmandsbutikken er stemningen stadig helt speciel ved juletid. Kakkelovnen buldrer, krydderierne dufter, og hylderne bugner med traditionelt julepynt og juleknas. Her kan man fylde thedåsen op, eller få de helt rigtige spegesild med hjem til julefrokosten.

”Vi vil gerne give vores dages gæster mulighed for at opleve den særlige julestemning, som springer ud af det her helt fortryllende sted,” fortæller Jakob Caspersen.

”Vi byder på økologiske krydderier efter vægt og store vaniljekranse, der er så gode som hjemmebagte. Og så har vi i år blandt andet fået fat på nogle mundblæste og håndmalede glaskugler fra Tyskland, naturligvis i historiske former og farver.”

I de mange stader i gården kan du finde masser af julede varer, der emmer af godt håndværk. Lyden af vognhjul og hestesko mod toppede brosten giver genklang, når endnu en familie stævner ud på hestevognstur for at se byen fra dens bedste side. Bagefter er der mulighed for at hilse på de smukke friserheste og få et billede i den julepyntede kane.

Det er også i købmandsgården, mange vælger at købe årets juletræ.

Se blandt andet historiske juletræer, og få indblik i hvordan man pyntede for næsten hundrede år siden. Foto: Jakob Caspersen /ROMU

Sulemad og gamle håndværk

Julemåneden er også sulemåneden. I Slagtermuseet kan du opleve en slagterbutik, anno 1920’erne og smage på de lækre spegepølser, der er skabt efter gammel opskrift.

I Håndværksmuseet kan du få en snak om de gamle håndværk og gå på opdagelse i den store værktøjssamling. Du kan også lave dit helt eget fuglehus.

To meget forskellige juletræer

I den hyggelige café kan du se hele to historiske juletræer anno 1925.

Mens arbejderfamilien brugte gamle toiletpapirruller til deres hjemmelavede julepynt, så holdt borgerskabet træets udsmykning rent i sølv.

Du kan også selv prøve kræfter med at skabe historisk julepynt i vores hyggelige juleværksted, eller blot nyde synet, mens du smager på de hjemmelavede æbleskiver og en varm kop gløgg.

Købmandsbutikken, der normalt kun har åbent tirsdag til lørdag, holder i øvrigt ekstraordinært åbent alle adventssøndag klokken 10-14.

 

Tid, pris og sted

Lørdag 3.12 kl. 11-15. Butikken er åben 10-15.

Fri entré. Hestevogn: 30,- for børn, 40,- for voksne. Mad og lækkerier fra 8,-

Lützhøfts Købmandsgaard

Ringstedgade 6-8

4000 Roskilde

 

Gå på opdagelse i ROMUs øvrige juleaktiviteter her.

post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.26-11-2022
11.00-16.00