Kom til æblefest i den gamle købmandsgård

06.10.2022

Billedtekst: Æblerne er festens midtpunkt, når Lützhøfts Købmandsgaard i uge 42 fejrer efteråret. Man kan blandt andet presse sine egne æbler til gylden æblemost og smage æbleskiver som de blev lavet for 100 år siden. Foto: Katrine Catalan /ROMU

Æbler rimer på efterår. Derfor inviterer Lützhøfts Købmandsgaard traditionen tro til en efterårsferie med den sprøde, søde frugt som festens midtpunkt. Der er gang i de kreative værksteder, og som altid foregår alt i den gamle købmandsgård som for 100 år siden.

Af Lene Steinbeck

Æblet falder som bekendt ikke langt fra stammen. Så ved du, hvor du skal lede, inden du kommer til æblefest i Lützhøfts Købmandsgaard i efterårsferien. Tag en pose æbler under armen og pres dem til den lækreste friske juice, som du kan tage med hjem i køleskabet.

I det hele taget er æblet festens stjerne, når den gamle købmandsgård alle hverdage i uge 42 fejrer efteråret. Der vil være mad, drikke og aktiviteter i mange afskygninger med æblet i centrum. Man kan lave smukke tryk, moste æbler eller lave fuglefoder med små stykker af frugt.

Og så er der en mission for kvikke hoveder – for Benny Brugsuddeler har stjålet Kristian Købmands gyldne æbler, og en skattejagt skal få æblerne tilbage til deres rette ejermand. Der er fine præmier fra Kristian Købmand som tak for hjælpen, til dem der løser sagen.

Aktiviteterne afspejler – lige som museet – tiden omkring år 1920, og dengang var æblet centralt i køkkenet, fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård.

”I efteråret har man lagt kræfter i at samle og konservere æbler til den kommende vinter. For eksempel som æblemost, der også er et omdrejningspunkt for vores efterårsfest. Går vi endnu længere tilbage i tiden, var æblerne en af de relativt få søde ting, der var til at skaffe. Derfor blev det typisk brugt rigtig meget i køkkenet til madlavning og desserter.”

Æbleskiver som i gamle dage

Det kan man ved selvsyn se og smage i købmandsgårdens cafe, hvor der er lune æbleskiver på menuen. Og netop æbleskiven er faktisk et af de ældste bagværk, vi kender i Danmark. Den kan spores helt tilbage til middelalderen, hvor den dog så lidt anderledes ud. Da var en æbleskive simpelthen en skive æble, der blev dyppet i dej og stegt i olie eller andet fedtstof.

”Den moderne æbleskive, som vi kender den i dag, har jo den her helt runde form og har i virkeligheden meget lidt med et æble at gøre. Sådan så de også ud i 1920’erne, men her kom man ofte et lille stykke æble ind i midten. Det er selvfølgelig den type æbleskiver, som man kan smage på købmandsgården,” siger Jakob Caspersen.

Er man ved at være mæt af æbler, er der masser af andet at give sig til. Et par smukke og venlige Frieserheste står klar til at blive klappet på mulen, inden de trækker den gamle hestevogn på en tur rundt i det historiske Roskilde, og i den gamle købmandsbutik lokker et kræmmerhus med søde bolsjer, mens slagterne disker op med lækkerier fra den historiske pølsevogn.

Til de historie interesserede er der mulighed for, ganske gratis, at komme på introduktionsture i både den gamle købmandsgård og på Håndværksmuseet.

 

Tid, pris og sted

17-21 oktober, alle dage kl. 11-15

Priser: Gratis adgang til købmandsgården.

Hestevogn: Børn 30 kr., voksne 40 kr.

Materialepriser fra 20 kr.

Mad og drikke fra 20 kr.

Lützhøfts Købmandsgård, Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde

 ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Uhyggelig Allehelgen og en tur i TV-2’s lydstudie:

Der er aktiviteter for alle, når ROMU inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde Kommune. Oplev en uhyggelig allehelgen på Færgegården, bryg din egen æblemost på Tadre Mølle, gå på jagt efter den fede lyd i TV-2’s gamle lydstudie på Ragnarock og tag på en mission med Hugin og Munin på Lejre Museum

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

Til top
X
post-2206

Oplev jul som for hundrede år siden i Lützhøfts Købmandsgaard

BEGIVENHED

Oplev jul som for hundrede år siden i Lützhøfts Købmandsgaard

22.11.2022

Der skal ikke meget fantasi til forestille sig en ægte gammeldags kanetur med bjældeklang og fart over feltet, når man som Elin her har sat sig godt tilrette i den gamle kane. Skal det hellere gå fremad i virkeligheden, kan man tage sig en hestevognstur gennem byens gader.  Foto: Jakob Caspersen /ROMU

Hestevognen er spændt for, staderne bugner af varer, og æbleskiverne er klar. Julestemningen i den gamle købmandsgård er uforlignelig. Lørdag den 3. december kan du smage, dufte og føle julen, som den var for hundrede år siden.

Af Stine Blegvad

December er den travleste måned i købmandsgården. Sådan var det for hundrede år siden, og sådan er det nu.

”Julemåneden var også dengang meget hektisk på købmandsgården. Ligesom i dag kom folk fra nær og fjern for at gøre juleindkøb. Kommiserne lærte hurtigt opskrifterne til de mange julekager i hovedet, så de vidste, hvad der skulle findes frem og vejes af,” fortæller købmandsgårdens museumsinspektør Jakob Caspersen.

 

Rør blot ikke ved min gamle jul

I købmandsbutikken er stemningen stadig helt speciel ved juletid. Kakkelovnen buldrer, krydderierne dufter, og hylderne bugner med traditionelt julepynt og juleknas. Her kan man fylde thedåsen op, eller få de helt rigtige spegesild med hjem til julefrokosten.

”Vi vil gerne give vores dages gæster mulighed for at opleve den særlige julestemning, som springer ud af det her helt fortryllende sted,” fortæller Jakob Caspersen.

”Vi byder på økologiske krydderier efter vægt og store vaniljekranse, der er så gode som hjemmebagte. Og så har vi i år blandt andet fået fat på nogle mundblæste og håndmalede glaskugler fra Tyskland, naturligvis i historiske former og farver.”

I de mange stader i gården kan du finde masser af julede varer, der emmer af godt håndværk. Lyden af vognhjul og hestesko mod toppede brosten giver genklang, når endnu en familie stævner ud på hestevognstur for at se byen fra dens bedste side. Bagefter er der mulighed for at hilse på de smukke friserheste og få et billede i den julepyntede kane.

Det er også i købmandsgården, mange vælger at købe årets juletræ.

Se blandt andet historiske juletræer, og få indblik i hvordan man pyntede for næsten hundrede år siden. Foto: Jakob Caspersen /ROMU

Sulemad og gamle håndværk

Julemåneden er også sulemåneden. I Slagtermuseet kan du opleve en slagterbutik, anno 1920’erne og smage på de lækre spegepølser, der er skabt efter gammel opskrift.

I Håndværksmuseet kan du få en snak om de gamle håndværk og gå på opdagelse i den store værktøjssamling. Du kan også lave dit helt eget fuglehus.

To meget forskellige juletræer

I den hyggelige café kan du se hele to historiske juletræer anno 1925.

Mens arbejderfamilien brugte gamle toiletpapirruller til deres hjemmelavede julepynt, så holdt borgerskabet træets udsmykning rent i sølv.

Du kan også selv prøve kræfter med at skabe historisk julepynt i vores hyggelige juleværksted, eller blot nyde synet, mens du smager på de hjemmelavede æbleskiver og en varm kop gløgg.

Købmandsbutikken, der normalt kun har åbent tirsdag til lørdag, holder i øvrigt ekstraordinært åbent alle adventssøndag klokken 10-14.

 

Tid, pris og sted

Lørdag 3.12 kl. 11-15. Butikken er åben 10-15.

Fri entré. Hestevogn: 30,- for børn, 40,- for voksne. Mad og lækkerier fra 8,-

Lützhøfts Købmandsgaard

Ringstedgade 6-8

4000 Roskilde

 

Gå på opdagelse i ROMUs øvrige juleaktiviteter her.

post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.26-11-2022
11.00-16.00