Kom til æblefest i den gamle købmandsgård

06.10.2022

Æblerne er festens midtpunkt, når Lützhøfts Købmandsgaard i uge 42 fejrer efteråret. Man kan blandt andet presse sine egne æbler til gylden æblemost og smage æbleskiver som de blev lavet for 100 år siden. Foto: Katrine Catalan /ROMU

Æbler rimer på efterår. Derfor inviterer Lützhøfts Købmandsgaard traditionen tro til en efterårsferie med den sprøde, søde frugt som festens midtpunkt. Der er gang i de kreative værksteder, og som altid foregår alt i den gamle købmandsgård som for 100 år siden.

Af Lene Steinbeck

Æblet falder som bekendt ikke langt fra stammen. Så ved du, hvor du skal lede, inden du kommer til æblefest i Lützhøfts Købmandsgaard i efterårsferien. Tag en pose æbler under armen og pres dem til den lækreste friske juice, som du kan tage med hjem i køleskabet.

I det hele taget er æblet festens stjerne, når den gamle købmandsgård alle hverdage i uge 42 fejrer efteråret. Der vil være mad, drikke og aktiviteter i mange afskygninger med æblet i centrum. Man kan lave smukke tryk, moste æbler eller lave fuglefoder med små stykker af frugt.

Og så er der en mission for kvikke hoveder – for Benny Brugsuddeler har stjålet Kristian Købmands gyldne æbler, og en skattejagt skal få æblerne tilbage til deres rette ejermand. Der er fine præmier fra Kristian Købmand som tak for hjælpen, til dem der løser sagen.

Aktiviteterne afspejler – lige som museet – tiden omkring år 1920, og dengang var æblet centralt i køkkenet, fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård.

”I efteråret har man lagt kræfter i at samle og konservere æbler til den kommende vinter. For eksempel som æblemost, der også er et omdrejningspunkt for vores efterårsfest. Går vi endnu længere tilbage i tiden, var æblerne en af de relativt få søde ting, der var til at skaffe. Derfor blev det typisk brugt rigtig meget i køkkenet til madlavning og desserter.”

Æbleskiver som i gamle dage

Det kan man ved selvsyn se og smage i købmandsgårdens cafe, hvor der er lune æbleskiver på menuen. Og netop æbleskiven er faktisk et af de ældste bagværk, vi kender i Danmark. Den kan spores helt tilbage til middelalderen, hvor den dog så lidt anderledes ud. Da var en æbleskive simpelthen en skive æble, der blev dyppet i dej og stegt i olie eller andet fedtstof.

”Den moderne æbleskive, som vi kender den i dag, har jo den her helt runde form og har i virkeligheden meget lidt med et æble at gøre. Sådan så de også ud i 1920’erne, men her kom man ofte et lille stykke æble ind i midten. Det er selvfølgelig den type æbleskiver, som man kan smage på købmandsgården,” siger Jakob Caspersen.

Er man ved at være mæt af æbler, er der masser af andet at give sig til. Et par smukke og venlige Frieserheste står klar til at blive klappet på mulen, inden de trækker den gamle hestevogn på en tur rundt i det historiske Roskilde, og i den gamle købmandsbutik lokker et kræmmerhus med søde bolsjer, mens slagterne disker op med lækkerier fra den historiske pølsevogn.

Til de historie interesserede er der mulighed for, ganske gratis, at komme på introduktionsture i både den gamle købmandsgård og på Håndværksmuseet.

 

Tid, pris og sted

17-21 oktober, alle dage kl. 11-15

Priser: Gratis adgang til købmandsgården.

Hestevogn: Børn 30 kr., voksne 40 kr.

Materialepriser fra 20 kr.

Mad og drikke fra 20 kr.

Lützhøfts Købmandsgård, Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde

 ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Uhyggelig Allehelgen og en tur i TV-2’s lydstudie:

Der er aktiviteter for alle, når ROMU inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde Kommune. Oplev en uhyggelig allehelgen på Færgegården, bryg din egen æblemost på Tadre Mølle, gå på jagt efter den fede lyd i TV-2’s gamle lydstudie på Ragnarock og tag på en mission med Hugin og Munin på Lejre Museum

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

X
post-2255

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

BEGIVENHED

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

Af Lene Steinbeck

09.03.2023

Et museum er langt fra kun udstillede genstande. Det ved museumsinspektør Jakob Caspersen, der vil gøre sit for, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

En mobil købmandsdisk, et klingende kasseapparat, bunker af bolsjer og al den stemning, der overhovedet kan opdrives. Sådan lyder pakkelisten, når Lützhøfts Købmandsgård i marts tager på et lille, udenbys weekendophold. Museet skal deltage ved Historiske Dage i København, og her kommer festivalens besøgende til at kunne opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

”Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhuse, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde,” fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård, som er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Festivalen samler over en weekend en række kulturinstitutioner, der beskæftiger sig med historie, og på fem scener afvikles hele weekenden et program med samtaler og oplæg fra blandt andet forfattere, historikere og journalister. Det er første gang, Købmandsgården deltager på festivalen. Men det er lidt en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

”Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde, og hvad den som by har tilbyde for historiske interesserede,” siger Jakob Carstensen.

Museet i Ringstedgade holder lukket den 17. og 18. marts for at gøre klar og lave pop up-butik i København. Kan man ikke undvære sine bolsjer og sin likør, er der råd for det: Tag en tur på Historiske Dage og oplev en lille bid af Roskildes historie i helt nye rammer.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Festivalen afvikles i Øksnehallen den 18.-19. marts. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk

post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.26-4-2024
11.00-16.00