AUTENTISK 1920´ER KØBMANDSBUTIK – I HJERTET AF ROSKILDE

Købmandsgårdens Brdr. Lützhøfts Eftf. blev grundlagt i 1892 og drevet frem til 1979 som privatejet købmandsbutik. Siden 1982 har Købmandsgården fungeret som levende museum for købmandshandel og købmandsliv, og fremstår i dag som butikken så ud i 1920´erne.

Selvom Købmandsgården i dag er museum så er det stadigvæk også en købmandshandel, med mulighed for at købe sjove, spændende og “skæve” varer. Varerne, der er kopier af det oprindelige sortiment i 1920’erne, sælges i løs vægt, pakket i kræmmerhuse og bundet med bomuldsnor fra rullen i loftet – ligesom man gjorde i gamle dage. Du finder mere end 1000 forskellige varer  i butikken.

Når du besøger købmandsbutikken, er du velkommen til at gå bag disken og kigge ind i købmandens kontor såvel som i baglokalet med korn, foderstoffer og kornvægt. I gården ligger magasinbygningerne fra 1700- og 1800-tallet, hvor man kan opleve atmosfæren fra dengang, da toppede brosten, hestevogne og fritgående høns var en del af byens miljø.

Åbningstider Købmandsgård og Håndværksmuseet:

Lavsæson: 2/1 – 18/6 og 4/9 – 23/12 (lavsæson):
Ons-fre: 12:00-16:00
Lør: 10:00-14:00
Søn-tir samt helligdage: LUKKET

Højsæson: 19/6 – 3/9:
Man-fre: 11:00-17:00
Lør: 10:00-14:00
Søn- og helligdage: LUKKET

Særlige åbningstider:
Vinterferie, uge 8: Man-fre: 12:00-16:00. Lør-søn: 10:00-14:00
Påske, uge 14: Man-tir: 12:00-16:00
Efterårsferie, uge 42: Man-fre: 11:00-16:00
Jul: Alle adventssøndage: 10:00-14:00
Nytår: 24/12 – 1/1: Lukket

Entré:
Gratis

 

Ankomst med tog
Fra Roskilde Station er der ca. 15. minutters gang til Lützhøfts Købmandsgaard. Find din rejse med DSB rejseplan

Ankomst med bil
Find vej med Google Maps herunder:

Tilgængelighed:
Parkering i gården for kørestolsbrugere, rampe ved indgang, niveaufri adgang til handicaptoilet

Parkeringspladser
Lige over for Lützhøfts Købmandsgård indgang ligger en stor parkeringsplads med gratis parkering i 2 timer.

Cykler
Det er muligt at parkere cykler i museets gård under besøg

Kørestole
Man kan stort set komme rundt på hele museet som kørestolsbruger.

Barnevogne
Der er mulighed for at parkere barnevogne i museets store gård.

Fotografering
Man må gerne fotografere på museet.

Kæledyr
Vi er glade for dyr. Men da vi har fødevarer i butikken må kæledyr ikke medbringes på museet. Undtaget herfra er førerhunde.

Rygning
Rygning er ikke tilladt på museet.

Kig indenfor i Lützhøfts Købmandsgaard og Håndværkermuseet:

X
post-2255

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

BEGIVENHED

Lützhøfts Købmandsgaard tager en bid Roskilde-historie med til København

Af Lene Steinbeck

09.03.2023

Et museum er langt fra kun udstillede genstande. Det ved museumsinspektør Jakob Caspersen, der vil gøre sit for, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

En mobil købmandsdisk, et klingende kasseapparat, bunker af bolsjer og al den stemning, der overhovedet kan opdrives. Sådan lyder pakkelisten, når Lützhøfts Købmandsgård i marts tager på et lille, udenbys weekendophold. Museet skal deltage ved Historiske Dage i København, og her kommer festivalens besøgende til at kunne opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

”Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhuse, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde,” fortæller Jakob Caspersen, der er museumsinspektør i den gamle købmandsgård, som er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Festivalen samler over en weekend en række kulturinstitutioner, der beskæftiger sig med historie, og på fem scener afvikles hele weekenden et program med samtaler og oplæg fra blandt andet forfattere, historikere og journalister. Det er første gang, Købmandsgården deltager på festivalen. Men det er lidt en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

”Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde, og hvad den som by har tilbyde for historiske interesserede,” siger Jakob Carstensen.

Museet i Ringstedgade holder lukket den 17. og 18. marts for at gøre klar og lave pop up-butik i København. Kan man ikke undvære sine bolsjer og sin likør, er der råd for det: Tag en tur på Historiske Dage og oplev en lille bid af Roskildes historie i helt nye rammer.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Festivalen afvikles i Øksnehallen den 18.-19. marts. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk

post-1034

For skoler

BEGIVENHED

Besøg Lützhøfts Købmandsgård med din skoleklasse og træd ind i en anden verden.  Lützhøfts er en købmandsgård indrettet som den så ud i 1920´erne – komplet med spegesild, saltkar, hånddrevet kasseapparat, lodvægt og meget mere.

I Købmandsgården finder du også Håndværksmuseet, der med sin fine samling af værktøj og fortællinger om håndens arbejde giver et spændende indblik i fortidens håndværk.

Læs mere om vores undervisningstilbud i Købmandsgården her!

Åbent i dag
d.27-7-2024
11.00-16.00